Преподава народни танци  

Танцова квалификация
Започва да танцува народни танци преди повече от 17 години. Започва да танцува на доста по-късен етап като възраст, но бързо развива своите умения и става един от водещите танцьори в класа си. Завършва 144 СУ “ Народни будители“ с профил хореография и интензивно изучаване на английски език. Успоредно с това се обучава в ансамбъл за народни песни и танци “ Искър“, където танцува и няколко години след завършването на обучението си. През определен период от студентските си години решава да започне да преподава български народни хора на възрастни хора почти на шега. С времето разбира, че това и носи истинско удоволствие, а също така и нови приятели. Преподава повече от 8 години в разнообразни групи, с които е ходила по фестивали.
 

Друга квалификация
Освен учител по народни танци, Яница е завършила Бакалавър по логопедия, Магистър по Комуникативни нарушения на развитието, както и Бакалавър по Социални дейности в профил Трудова заетост. Реализира се успешно като логопед първоначално в Ресурсен център София-град, днес Регионален център, София-град, работила за 108 СУ „Никола Беловеждов“. В момента работи за 150 ОУ, както и за логопедичен кабинет „Светулките“.

Значими участия
Яница е взимала участие в телевизионни формати като „България търси талант“, „Така го правят жените“, „От българско, по-българско“. Танцьор на редица сватбени събития в танцови формации.

Tанцови постижения като учител
Преподава на деца народни танци от 4 години. Нейните ученици са световни шампиони в категория за характерни и народни танци на Международния Танцов Формат Dance World Cup 2014. Децата имат множество постижения от престижни танцови фестивали в страната. През последната година започва да преподава танци на деца между 4-6 годишна възраст, които имат за цел да развият двигателно и културно децата в различните стилове танци.

Яница вярва, че фолклорър е сърце! Независимо от възрастта трябва чувстваш и танцуваш! Танцът е душа! Не е математика, наизустяване или схема!

Танцът за мен е синергия между тяло и душа